Κούβα...το διαμάντι της Καραϊβικής

Στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής θα χορέψεις με τους ντόπιους στα σοκάκια μια πόλης με 500 χρονών ιστορία, θα ξεδιψάσεις με mojito σε μια από τις ομορφότερες θάλασσες της Καραϊβικής, θα πας βόλτα με πολύχρωμα αυτοκίνητα αντίκες, θα μάθεις την ιστορία μέσα από την καθημερινότητα και την ιδιοσυγκρασία των πολύ φιλικών κατοίκων της - από την εποχή των ιθαγενών, μέχρι τον Τσε και τον Φιντέλ. Η Κούβα έχει όλα όσα μπορεί να ζητήσει ένας ταξιδιώτης, είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή χώρα αλλά πάνω απ'όλα αυθεντική.


Το να ταξιδέψω στην Κούβα ήταν ένα όνειρο ζωής, οι προσδοκίες μου απ'αυτή τη χώρα ήταν τεράστιες, κι όμως κατάφερε να με εκπλήξει και να τις ξεπεράσει! Συνδυάζοντας αναψυχή και πολιτιστικό ενδιαφέρον η Κούβα σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Αυτό που με μάγεψε περισσότερο είναι οι έντονες αντιθέσεις και αντιφάσεις της. Ένας λαός - κυρίως φτωχός - και με "ισότιμα" εισοδήματα λόγο κομουνισμού, αγαπά τη ζωή και τη χώρα του χωρίς να σταματάει να διασκεδάζει και να είναι καλοπροαίρετος. Τα αποικιακά κτίρια δεν έχουν αλλάξει και πολύ εδώ και εκατοντάδες χρόνια, στέκουν όμως αξιοπρεπή αποκαλύπτοντας ιστορικές στιγμές πολυτέλειας. Θα μπορούσαν να έχουν ένα λαμπρό μέλλον. αλλά είναι παγιδευμένοι σε μια μακρινή χρονική περίοδο, με ένα οικονομικό εμπάργκο για περισσότερο από μισό αιώνα. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της χώρας έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική από τη δική μας. Αυτές οι αντιθέσεις κάνουν το ταξίδι σου συναρπαστικό και περιπετειώδης.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην κυβέρνηση, όπου και εργάζονται οι περισσότεροι Κουβανοί είναι $20-30, γι'αυτό και πολλοί καταφεύγουν στο τουριστικό εμπόριο το οποίο θα τους αποφέρει περισσότερα χρήματα. Ένας νεαρός ξεναγός ταξί ο οποίος μας πήρε από την Αβάνα στο Βινιάλες μας είχε πει ότι έχει τελειώσει δικηγόρος, αλλά δεν τον σύμφερε να ασκήσει το επάγγελμά του στην κυβέρνηση έτσι έγινε ξεναγός σε ιδιωτική επιχείρηση, για να βγάζει τα προς το ζειν...μας αποκάλυψε ότι ίσως είναι καλύτερα στο μέλλον να φύγει από τη χώρα του (αφού πρώτα καταφέρει να μαζέψει λίγα χρήματα) και να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον.


Για εσένα μπορεί λίγα δολάρια για την αγορά ενός κουβανέζικου πούρου να μην είναι τίποτα, αλλά για τους Κουβανούς είναι πολυτέλεια. Ωστόσο, οι Κουβανοί με τους οποίους μίλησα ήταν γενικά χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Μιλούσαν για την δωρεάν ιατρική περίθαλψη η οποία προσφέρετε σε όλους και την δωρεάν εκπαίδευση που έχουν από το κράτος.


Τελειώνοντας θα ήθελα να σου πω, πως αυτό το άρθρο δεν θα είναι και το τελευταίο που αφορά την Κούβα. Stay tuned! Ακόμη δεν σου είπα πως να πας, που να πας και τι να δεις σε αυτή την μαγική χώρα. Για το τέλος αφήνω αυτά εδω...


Είναι Γεγονός:


 • Σε αντίθεση με τους Αμερικάνους, οι Κουβανοί γνωρίζουν όλοι την Κύπρο.

 • Υπάρχει άγαλμα στην Αβάνα του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου

 • Το νησί Κούβα είναι 10 φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από την Κύπρο

 • Οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - γνωρίζουν και μιλούν Αγγλικά (επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά)

 • Στην Κούβα υπάρχουν δύο νομίσματα, το Cuban Convertible Peso (CUC) για τους τουρίστες και το Cuban Peso (CUP) για τους ντόπιους.

 • Λόγω των δύο νομισμάτων, η Κούβα είναι ακριβός προορισμός για τους τουρίστες.

 • Vintage αμερικανικά αυτοκίνητα από τη δεκαετία του '40 και του '50 εξακολουθούν να οδηγούνται στους δρόμους της Κούβας.

 • Οι περισσότεροι οδηγοί "αναγκάστηκαν" να γίνουν πολύ καλοί μηχανικοί αφού επιδιορθώνουν μόνοι τους τα οχήματα τους. Λόγω του εμπάργκο πολλές μηχανές των vintage αυτοκινήτων ανήκουν σε άλλες μάρκες αυτοκίνητων επειδή δεν μπορούν να εισάγουν τα απαραίτητα εξαρτήματα για να τα επιδιορθώσουν.

 • Μισούν τον Trump, αγαπούν τον Ombama.

 • Το Internet μπήκε στη ζωή των Κουβανών, πολύ πρόσφατα και θεωρείτε πολυτέλεια. Wi-fi spots θα βρεις σε περιορισμένα σημεία της χώρας (μερικές γνωστες πλατείες, μεγάλα ξενοδοχεία κτλ.) και γίνετε επί πληρωμή. Αγοράζοντας κάρτες 1CUC για 1 ώρα.

 • Το 99,8% του πληθυσμού της Κούβας είναι μορφωμένο με αποτέλεσμα η Κούβα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο.

 • Από το 2013 η Κούβα έχει 9 τοποθεσίες στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, 7 από αυτές τις πολιτιστικές τοποθεσίες και 2 από αυτές είναι φυσικές. Η Αβάνα είναι μια από αυτές τις τοποθεσίες.

 • Η Κούβα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στην Λατινική Αμερική, με εξαιρετικά χαμηλή εγκληματικότητα.124 views0 comments