top of page
  • Εικόνα συγγραφέαElena Grg

Road trip αλά Κυπριακά

Όταν σκέφτεσαι Road trip είμαι σίγουρη πως δεν βάζεις εύκολα στο μυαλό σου την Κύπρο...κι όμως η Κύπρος παρόλο το μικρό μέγεθός της δεν θα σε απογοητεύσει! Με σχετικά κοντινές αποστάσεις, τα τοπία εναλλάσσονται γρήγορα, προσφέροντας σου βουνό και θάλασσα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.


Σαν #cypriotexploringcyprus λοιπόν δεν θα μπορούσα να μην εκμεταλλευτώ αυτό το θετικό που μου προσφέρει το νησί μου! Την πιο κάτω διαδρομή την έχω κάνει και με αυτοκίνητο και με μηχανή, δεν θα κρύψω πως μου άρεσε περισσότερο με μηχανή αφού η απόλαυση του τοπίου, η μυρωδιά του βουνού και ο καθαρός αέρας σου προκαλούν αυτή την αίσθηση ελευθερίας που δεν συγκρίνετε με τίποτα άλλο στη Γη.

Μια διαδρομή 150 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από Λευκωσία και καταλήγοντας στον Κάτω Πύργο, σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού. Κι όμως αυτή η διαδρομή είναι εξ ολοκλήρου στην Επαρχία Λευκωσίας, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η πρωτεύουσα κατέχει βουνό και θάλασσα!


Πρώτη στάση σε ένα από τα γραφικότερα και ομορφότερα χωριά της Κύπρου, ο Καλοπαναγιώτης, το οποίο είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο. Στην στάση σου εκεί μη παραλήψεις να επισκεφθείς το Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή που συμπεριλαμβάνετε στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1985. Πιο κάτω θα βρεις την Ενετική γέφυρα του 16ου αιώνα ενώ λίγο πιο κάτω είναι οι ιαματικές πηγές του Καλοπαναγιώτη κοντά στις όχθες του Σέτραχου ποταμού - το νερό των πηγών χρησιμοποιείται και σήμερα για ιαματικά λουτρά.


Αφού απολαύσεις ένα σύντομο καφεδάκι εκεί, συνέχισε τη διαδρομή σου! 20 χιλιόμετρα πιο κάτω θα βρεις ακόμη ένα πανέμορφο μοναστήρι. Το Μοναστήρι της Παναγιάς του Κύκκου σε υψόμετρο 1300 μέτρων είναι η πλουσιότερη Mονή στο νησί. Μη ξεχάσεις να προμηθευτείς απ'εκεί ζιβανία.

Στην συνέχεια, μπαίνοντας για τα καλά στο Δάσος της Πάφου, στην περιοχή του Σταυρού της Ψώκας θα βρεις και την μαγευτική Κοιλάδα των Κέδρων. Αν είσαι τυχερός ίσως δεις και κάποιο αγρινό εκεί τριγύρω.


Μέχρι να φτάσεις στον τελικό προορισμό, τον Κάτω Πύργο, θα απολαύσεις ηρεμία και γαλήνη, τα αυτοκίνητα που θα συναντήσεις στο δάσος είναι πολύ λίγα σε αυτή την περιοχή.


Με το που φτάνεις λοιπόν στο Πύργο Τηλλυρίας αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως πρόκειται για μια περιοχή αξεπέραστης ομορφιάς. Θάλασσα και βουνό μαζί, με παρθένα φυσικά τοπία που κάνει την ομορφιά του σκηνικού άγριο και γαλήνιο ταυτόχρονα. Για αρχή κάθισε σε ένα από τα καφενεία της πλακόστρωτης πλατείας για ξεκούραση. Αφού απολαύσεις το καφέ σου, συνέχεια έχει το ξωκλήσι της Παναγίας της Γαλόκτιστης η οποία σύμφωνα με την παράδοση είναι κτισμένη με γάλα! Τέλος για να απολαύσεις μια πραγματικά όμορφη θέα από ψηλά, κατευθύνσου προς το ‘τρουλλί’.

Θα σε συμβούλευα να διανυκτερεύσεις για ένα βράδυ σε ένα από τα καταλύματα της περιοχής. Με τη πολυτέλεια της απόλυτης ηρεμίας πιες και τη ζιβανία που αγόρασες από το Μοναστήρι του Κύκκου με καλή παρέα και τον ήχο της θάλασσας να σε συντροφεύει. Φεύγοντας ακολούθησε τη διαδρομή Πωμός - Πόλης Χρυσοχούς - Πάφος κ.ο.κ., το τοπίο είναι ονειρικό συνδιάζοντας γαλάζιο, άγρια βλάστηση και κοπάδια από κατσίκια. Ίσως μια άλλη φορά να γράψω και για αυτή τη διαδρομή....


Τι λες για το Σαββατοκυρίακο που έρχεται να το οργανώσεις;

341 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page